Autolasin vaihdot ja korjaukset Carglass® palvelupisteiltä

Tuulilasi – liikenteen tärkein näyttöruutu

Kun puhutaan ajoneuvon turvallisuudesta, moni ajattelee ensimmäisenä turvatyynyjä, ABS-jarruja tai vaikkapa kaistavahtia. Kuitenkin yksi autoilun kulmakivistä istuu nenämme edessä, kirjaimellisesti: tuulilasi. Tämä liikenteen tärkein näyttöruutu on paljon enemmän kuin vain sadeveden tai hyönteisten torjuja. Se on turvallisen ajamisen ykköselementti.

Aloitetaan perusteista: kulunut tuulilasi ei ole vain kosmeettinen haitta. Se on kuin kameran likainen linssi, joka sumentaa näkymät ja tekee kuvista epäselviä. Kun tuulilasi on naarmuinen tai likainen, se voi vääristää näkymää ja heikentää kuljettajan kykyä nähdä tien tapahtumia kirkkaasti. Matalalla paistava aurinko tai vastaantulevan auton ajovalot voivat sokaista kuluneen tuulilasin takana olevan kuljettajan totaalisesti. Turvallisuusriski? Ehdottomasti.

Irtokivet, tuulilasin vihamiehet

Irtokivet ja muut tiestä lentävät materiaalit ovat yleisimpiä syitä tuulilasin vahingoille. Kovassa vauhdissa tuulilasiin yllättäen lentävä kivi jättää jälkeensä kiveniskemiä tai pahimmillaan säröjä. Se ei ole vain ärsyttävää; se on riski. Pitämällä riittävän turvavälin edellä ajavaan ajoneuvoon, etenkin suurissa nopeuksissa, voi merkittävästi vähentää tuulilasin rikkoontumisen riskiä.

Kevät on lasivahinkojen aikaa

Lumen ja jään sulaessa paljastuu niiden alta usein kovasta talvesta kärsinyt tiestö. Aurat ja karhut irrottavat asvaltista isojakin palasia, myös hiekoitushiekka lisää lasivahinkojen riskiä. Tämä kausi on tuulilasin kovimman koetuksen aikaa. Ennaltaehkäisy on avainasemassa, ja tuulilasin säännöllinen tarkastus kannattaa. Jos huomaat tuulilasissa kiveniskemän, se kannattaa korjauttaa ensi tilassa, ennen kuin vahinko ehtii laajenemaan.

894985 Carglass Natiivi 1200x628 Kivenisku

Kiveniskemästä halkeamaksi

Pieni kiveniskemä tuulilasissa voi tuntua harmittomalta, mutta älä anna sen ulkonäön pettää. Se voi nopeasti muuttua suureksi halkeamaksi lämpötilan vaihteluiden ja tärinän seurauksena. Esimerkiksi talvella, kun kovalla pakkasella tuulilasiin suunnataan lämmintä ilmaa lämmityslaitteesta, voi kiveniskemä yllättäen halkaista koko tuulilasin. Sama saattaa tapahtua epätasaisella tiellä, kuten mukulakivikadulla ajettaessa.

Turvallisuuslaitteet ja tuulilasi

Miksi ehjä tuulilasi sitten on niin tärkeä? Nykyautoissa tuulilasi ei ole enää vain tuuli- ja roiskesuoja. Se on osa auton älykästä turva- ja mukavuusjärjestelmää. Esimerkkeinä mm. etäisyystunnistin, automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä, sadetunnistin ja mukautuvat ajovalot, jotka toimivat ajoneuvoon sijoitetuilla kamera-, tutka-, LiDAR- ja ultraäänitunnistimilla. Näiden järjestelmien toiminnallisuuden varmistaminen on liikenneturvallisuuden kannalta välttämätöntä. Kun tuulilasi vaihdetaan, tämä herkkä teknologia vaatii ammattilaisen tekemän uudelleenkalibroinnin, jotta kaikki laitteet toimisivat tarkoituksenmukaisesti.

Osa kantavaa rakennetta

Myös tuulilasin merkitys auton rakenteellisessa eheydessä on lisääntynyt. Se korostuu uudemmissa autoissa, joissa tuulilasi voi muodostaa jopa 30 % auton kantavasta rakenteesta, vaikuttaen merkittävästi auton jäykistykseen ja turvatyynyjen oikeanlaiseen toimintaan onnettomuustilanteessa.

Lasivakuutus – taloudellinen turva

Uusissa autoissa tuulilasin hinta saattaa kivuta useisiin tuhansiin euroihin. Monilla vakuutusyhtiöillä onkin lasivakuutus, joka kattaa tuulilasin korjaus- ja vaihtokulut. Tyypillisesti korjauksessa omavastuu on 0 euroa, kun taas vaihdossa omavastuu voi alkaa 150 eurosta, vakuutusyhtiöstä ja sopimuksesta riippuen. Vakuutus tarjoaakin merkittävän taloudellisen turvan ja mielenrauhan.

Ai niin ne pyyhkijät!

Kun ajoneuvoosi on asennettu uusi tuulilasi, on siitä syytä huolehtia hyvin. Siksi suosittelemme, että tuulilasinpyyhkijät vaihdetaan aina tuulilasin vaihdon yhteydessä, ja muuten aina keväisin ja syksyisin. Ethän halua hangata upouutta lasipintaa aikansa nähneillä pyyhkijänsulilla?

894985 Carglass Natiivi 1200x628 Teiden kunto

Nähdään tienpäällä!

Kuten huomaat, on tuulilasin merkitys ajoneuvon turvallisuudessa ja rakenteessa huomattava. Se on keskeinen osa ajoneuvon turvallisuus- ja mukavuusjärjestelmiä. Siksi tuulilasin kuntoon ja kunnossapitoon tulisi suhtautua vakavasti. Tuulilasin rooli liikenteessä on korvaamaton – se on todellakin liikenteen tärkein näyttöruutu. Siksi meidän tehtävämme on pitää huoli siitä, että autosi tuulilasi on kunnossa. Huolehtimalla tuulilasista huolehdimme niin kuskista, matkustajista kuin muista tielläliikkujista. Huolellinen huolto ja oikea-aikaiset korjaukset voivat jopa pelastaa ihmishenkiä ja ainakin säästää suuremmilta taloudellisilta menetyksiltä.

Mitä kalibrointi tarkoittaa?

Hero 2000 x 800 technician recalibration

Mitä tuulilasin kalibrointi tarkalleen ottaen on ja miksi se pitäisi tehdä? Pitääkö autoilijan huolehtia siitä?

Lue lisää

Carglass®-vaihdot ja -korjaukset Suomen ulkopuolella

Hero-for-partner-dark-silhouette-windscreen-road-bushes

Autoloma voi nopeasti saada ikäviä käänteitä, jos auton tuulilasi tai jokin muu ikkuna vaurioituu. Hätä ei kuitenkaan ole tämännäköinen, sillä Carglass®-palvelupisteitä löytyy monista Euroopan maista.

Lue lisää